Az emlékérme előlapján a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet előcsarnokának ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat, fölötte kissé balra, két vízszintes sorban a „10 000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A jobb oldali peremmel párhuzamosan – a lépcsőfeljáróba illesztve – a „BP.” verdejel és a „2014” verési évszám olvasható.


Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Lechner Ödön félalakos – az építészt karosszékben ülve ábrázoló – portréja, a háttérben az Iparművészeti Múzeum ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, fent a „LECHNER ÖDÖN” felirat, alatta jobb oldalon, két vízszintes sorban az „1845” és az „1914” felirat olvasható. Az emlékérme jobb oldali szélén, a karosszék fölött Fritz Mihály tervezőművész mesterjegye látható.


Az álló téglalap alakú emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, mérete 39,6 mm×26,4 mm, széle sima. A színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 22,5 gramm, méretében nem tér el az ezüsttől.


2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. A 10 000 forint névértékű Lechner Ödön ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.


A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely 2014. november 19-től megvásárolható a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció

Telefon: + 36 (1) 428-2751

Fax: + 36 (1) 429-8000

E-mail: sajto@mnb.hu