Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Somogyváron feltárt, griffmadarat formázó kő dombormű ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG”, alsó köriratban a „FORINT” felirat, fölötte vízszintesen a „2000” értékjelzés olvasható. Az emlékérme szélén, bal oldalon, középen a „BP.” verdejel, jobb oldalon, középen a „2014” verési évszám olvasható.

Az emlékérme hátlapján, középen a somogyvári Kupavár-hegyre épült Szent Egyed-bazilika és bencés apátság alaprajzának ábrázolása látható, háttérben a rekonstruált kerengő-részlet. Az emlékérme szélén, felső köriratban a „SOMOGYVÁR-KUPAVÁR”, alsó köriratban a „NEMZETI EMLÉKHELY” felirat olvasható. Az alsó és a felső köriratot bal oldalon, középen a nemzeti emlékhelyek emblémájának ábrázolása, jobb oldalon, középen Tóth Zoltán tervezőművész mesterjegye választja el.

Az emlékérme 90% réz és 10% nikkel ötvözetéből készült, súlya 18.4 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett.

Az emlékérméből 5000 darab készíthető, bronzpatinázott kivitelben.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely a névértékével megegyező 2000 Ft-os áron  lesz megvásárolható 2014. szeptember 29-től a társaság érmeboltjában (Budapest,V. ker. Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció