Az emlékérme előlapján, a középmezőben Zrínyi Miklós – Jan Thomas festménye alapján készült – portréjának ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alsó köriratban az „5000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot bal oldalon a „2014” verési évszám, jobb oldalon a „BP.” verdejel választja el.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Csáktornya vára, alatta egy folyó stilizált ábrázolása látható. A vár fölötti vízszintes sorban, középen az „1620-1664” felirat, a folyó ábrázolása alatti, szalagot formáló hullámos sávban a „CSÁKTORNYA” felirat olvasható, alatta, középen Hunyadi László tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme szélén, felső köriratban „ZRÍNYI MIKLÓS”, alsó köriratban a „SORS BONA, NIHIL ALIUD” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot bal és jobb oldalon egy-egy pont választja el egymástól.

Az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett. Az emlékérme színesfém változata réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője megegyezik az ezüstével.

Az 5 000 forint névértékű Zrínyi Miklós ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely megvásárolható 2014. november 18-tól a társaság érmeboltjában (Budapest, V. ker. Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható. 

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció