Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Fáy András által alapított Pesti Első Hazai Takarékpénztár emblémája, a körbe komponált virágport gyűjtő méh ábrázolása látható, amely a mai budapesti Károlyi utca 12. számú épület hom-lokzati díszítőelemét idézi. Az emlékérme szélén felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, az embléma ábrázolása alatt, középen, két vízszintes sorban a „5000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az emlékérme szélén, alul Csikai Márta tervezőművész mesterjegye látható. A vízszintes középvonal alatt bal oldalon a „BP.” verdejel, jobb oldalon a „2014” verési évszám olvasható.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Fáy András félalakos portréjának ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, a vízszintes középvonal felett, félköriratban, a mellképtől balra „Fáy András” névaláírása olvasható. A mellképtől jobbra, a váll felett két vízszintes sorban az „1786-1864” felirat olvashatók. A mellképtől balra, alul az érme szélén Király Vilmos tervezőművész mesterjegye látható.

A normál veret 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett. A színes-fém változat súlya 12,5 gramm; átmérőben és éremképben nem tér el a normál verettől. Az ezüst veretből 5000 darab tükörfényes, a színesfém változatból pedig 5000 db selyemfényes készíthető.

2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. Az 5000 forint névértékű Fáy András ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely megvásárolható 2014. július 24-től a társaság érmebolt-jában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.