Az emlékérme előlapján, a jobb érmemezőben Spányi Béla félalakos portré ábrázolása látható, tőle balra két vízszintes sorban az értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A portré alatt középen a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta az emlékérme jobb szélén a „2014” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható.


Az emlékérme hátlapján Spányi Béla: „Fűzfák” című festményének részlete látható. A festményrészletből középen egy téglalappal határolt rész emelkedik ki az alapsíkból. A festményrészlet alatt, két vízszintes sorban a „SPÁNYI BÉLA” és az „1832-1914” feliratok olvashatók. Az emlékérme szélén, a festményrészlet alatt, jobb oldalon Szöllőssy Enikő tervezőművész mesterjegye látható.


Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. A színesfém változat súlya 23,7 gramm, átmérőben és éremképben nem tér el az ezüst érmétől. Az ezüst változatból 3000 darab tükörfényes, a színesfém változatból szintén 3000 db selyemfényű kivitel készíthető.


2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. Így az ezüst érme 10 000 forint névértékű veretével azonos éremképpel, 2000 forintos névértékben, színesfém változatban is készül.


A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely megvásárolható 2014. június 12-től a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.


MAGYAR NEMZETI BANK


Kommunikáció