2014-től minden nemesfémből készült emlékérme olcsóbb alapanyagú színesfém változata is kibocsátásra kerül, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy téma művészi megvalósítását alacsonyabb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét szeretné ösztönözni, azzal, hogy számukra is megfizethetővé válik az emlékpénz. Így az Ybl emlékérme 10 000 forint névértékű ezüst veretével azonos éremképpel, 2000 forintos névértékben színesfém változat is kibocsátásra kerül.

Az emlékérme előlapjának szélén található gyöngysor-szegélyen belül, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG”, alsó köriratban a „10 000 FORINT” felirat olvasható. Az érme bal szélén, középen a „BP.” verdejel, jobb szélén, középen a „2014” verési évszám olvasható. A középmezőben a fóti Szeplőtelen Fogantatás római katolikus plébániatemplom ábrázolása látható.

Az emlékérme hátlapjának szélén található gyöngysor-szegélyen belül, felső köriratban az „YBL MIKLÓS” és az „1814-1891” felirat olvasható. A középmezőben Ybl Miklós mellképének ábrázolása látható. A mellképtől balra az építész aláírása olvasható. A mellképtől jobbra, az emlékérme szélén Erőss Ildikó tervezőművész mesterjegye látható.

A normál veret 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. A színesfém változat súlya 23,7 gramm; átmérőben és éremképben nem tér el a normál verettől.

Az ezüst veretből 5000 darab tükörfényes, a színesfém változatból pedig 5000 db selyemfényes készíthető.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2014. április 3-tól a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

 alt=

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció