Budapest, 2016. április 25. – A Magyar Nemzeti Bank Magyarország Alaptörvénye kihirdetésének 5. évfordulója alkalmából 10 000 forintos címletű ezüst valamint 2 000 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki. Az 5 éves Alaptörvény hazánk jogrendszerének alapja, Magyarország történelmének első olyan írott alkotmánya, amelyet demokratikusan választott törvényhozás fogadott el. A 2016-os emlékérme-programot is indító emlékpénzek az MNB-s érmekibocsátások történetében először különleges, ún. mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaznak.

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos éremképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként. Az előlap fő motívuma egy nyitott könyv, amely Magyarország Alaptörvényének díszkiadását szimbolizálja, de itt találhatóak a kötelező éremképi elemek is: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 10 000 illetve a 2 000 forint értékjelzés, a „BP.” verdejel valamint a „2016” kibocsátási évszám.


A verdejelre felvitt, mikroírással készült „B” illetve „P” betűk szabad szemmel nem láthatóak, minimum tízszeres nagyítással vehetők ki, biztonsági elemként az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálják.


Az érme hátoldalán a középmezőben az Országgyűlés kupolacsarnokának egy belső részlete látható, mintegy a parlamenti demokrácia megtestesítőjeként. Felső köriratban Nemzeti Himnuszunk első sora: az „ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART!” felirat olvasható, amellyel az Alaptörvény általános indoklása is kezdődik. Alsó köriratban pedig „AZ ALAPTÖRVÉNY 5. ÉVFORDULÓJÁRA” felirat olvasható. A két feliratot egy-egy díszítő motívum választja el, mely mind az elő- mind a hátlapon szerepel. A visszatérő díszítő motívumokat az országház kőkorlátjain lévő díszítések ihlették. A bal oldali díszítő motívumban található a tervező, ifj. Szlávics László kis méretű mesterjegye.

A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm. A      2 000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm. A 
két érmetípus átmérője azonos, 37 mm. Az emlékérmék széle recézett.


2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB. Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 10 000 forintos címletű ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapban, a 2 000 forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A 10 000 forintos címletű ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben 5 000 darab, míg a       2 000 forintos címletű színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben ugyancsak 5 000 darab készíthető.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérméket, amelyek 2016. április 25-től vásárolhatóak meg a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

 

Magyar Nemzeti Bank

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg