Budapest, 2017. november 30. – A Magyar Nemzeti Bank Kossuth tér megnevezéssel 2000 forintos címletű bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki 2017. november 30-án a XVI. Országos Kegyelet és Emlékezet Konferencia keretében. Az emlékérme a Nemzeti Örökség Intézetének kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatot gazdagítja; a Somogyvár-Kupavár, a Mohácsi és a Rákoskeresztúri Újköztemető Nemzeti Emlékhelyeket követi a sorban.

A Kossuth tér emlékérme hazánk törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál, elsődleges szerepe a megemlékezés, a figyelemfelkeltés nemzeti értékeinkre.

Az emlékérme előoldalának központi motívuma az Országház főbejáratánál található emblematikus bronz oroszlánszobrok egyike, valamint a nemzeti lobogó, Magyarország hivatalos állami jelképe, a magyarság egyik nemzeti szimbóluma. Az előlapon található a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 2000 forint értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó „BP.” verdejel, mely az emlékérme hamisítás elleni védelmét szolgálja, valamint a „2017” kibocsátási évszám, melyek minden törvényes fizetőeszköz kellékei.

Az emlékérme hátlapján a budapesti Kossuth Lajos tér perspektivikus ábrázolása látható, a teret déli irányból nézve, hazánk egyetlen kiemelt nemzeti emlékhelyét, az „Országházat és környékét” meghatározó épületekkel. A Kossuth tér Magyarország szimbolikus politikai központja, a legtöbb állami megemlékezés és ünnepség színtere, politikai tömegrendezvények helyszíne; helyet ad a hazánk államiságát és függetlenségét leginkább kifejező intézmény, az országgyűlés állandó épületének. Az Országház Steindl Imre tervei alapján készült el 1904-ben, neogótikus formájával az angol parlamentet felidézve. Impozáns kialakításával Budapest képét döntően meghatározó ikonikus épületté vált.

A tér ábrázolását az emlékérmén „körbeöleli” a felső félköriratban olvasható „KOSSUTH TÉR”, és az alsó félköriratban szereplő „NEMZETI EMLÉKHELY” felirat. Ugyancsak itt jelenik meg a nemzeti emlékhelyek kettős csomós emblémája, amely közös elemként a sorozat korábbi emlékérméit is díszíti. A Kossuth tér emlékérmét a magyarországi nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat 4. tagjaként bocsátja ki az MNB, a Somogyvár-Kupavár, a Mohácsi és a Rákoskeresztúri Újköztemető Nemzeti Emlékhelyek után.

Az emlékérmét Tóth Zoltán iparművész tervezte, mesterjegye a tér ábrázolásába rejtve a jobb oldalon található.

Az emlékérme - a sorozat többi tagjához hasonlóan - 90% réz és 10% cink ötvözetéből készült, súlya 18,4 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. Az emlékérméből 5000 darab készíthető, bronzpatinázott kivitelben.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a rajta szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg 2017. november 30-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/).