Budapest, 2017. május 29. – 20 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank 2017. május 29-én, a kiegyezés megkötésének 150. évfordulóján. Az emlékérmék 52,5 mm-es átmérőjükkel különlegesen nagy méretűek, visszahajló belső peremük újszerű kivitelt jelent.

1867. május 29-én, épp 150 évvel ezelőtt a magyar országgyűlés megszavazta a kiegyezésről szóló XII. törvénycikket, amely leszögezte, hogy az uralkodó személye két szuverén államot köt össze, és amely a maga hibáival, hiányosságaival együtt megteremtette Magyarország polgári átalakulásának lehetőségét.

A Kiegyezés emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Az ezüst és a színesfém emlékérme érmeképileg azonosak, csak az értékjelzésben térnek el. Mindkét érmeoldal kompozíciója azonos: a kiegyezést kötő magyar és osztrák felek portréja díszíti, háttérben az Osztrák-Magyar Monarchia kiscímerével. Az emlékérmét olyan újszerű tervezési megoldás teszi egyedivé, mint az érme alsó részén visszahajló belső perem, amely megszakítja az emlékérme szélét díszítő gyöngysorszegélyt.

Az érmék előlapján Deák Ferenc portréja jelenik meg ovális medál alakba komponálva, amit Telcs Ede alkotása ihletett. A portré kerete alatt kis méretű betűkkel verve olvasható a haza bölcsének neve. Deák számos szállóigévé vált mondata közül a „Jobban tudom szeretni a hazát, mint gyűlölni ellenségeinket.” jelmondatot emeli ki az érme, mintegy a kiegyezés ma is érvényes politikai üzeneteként. Az előlapon szerepelnek még a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: MAGYARORSZÁG mint kibocsátó, a 20 000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a 2017-es kibocsátási év, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.

A hátlapon a kiegyezést kötő osztrák fél jelenik meg I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyében. A medálszerű keretben ábrázolt portrék alatt szintén kis méretű betűkkel verve olvasható az uralkodó pár neve. Az érme emelt részén alsó köriratban a KIEGYEZÉS felirat olvasható. A hátlap felső részén középen pecsétszerű formában a kiegyezés éve és az emlékérme verési éve egymás alatt jelenik meg, a két évszámot az utolsó számjegyük köti össze, utalva az érme kibocsátásának apropójára.

Az emlékérméket Kósa István, a Magyar Pénzverő Zrt. tavaly nyugdíjba vonult fővésnöke, a forgalmi érmesorunk névértékes oldalát is megálmodó művész tervezte, mesterjegye szintén az érme hátoldalán található.

A 20 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből készült, súlya 77,6 gramm, a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült, súlya 76,5 gramm. A különlegesen nagy méretű érmék átmérője 52,5 mm, szélük egyedi módon recézett, a recék csúcsa homorúan ívelt. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg:
5-5000 darab készíthető belőlük, az ezüstből tükörfényes (proof), míg a színesfémből selyemfényes (BU) kivitelben.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a Kiegyezés ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2017. május 29-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/).

Magyar Nemzeti Bank