Budapest, 2018. január 30. – A Magyar Nemzeti Bank Görgei Artúr megnevezéssel 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2018. január 30-án a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által rendezett Görgei Artúr Tudományos Emlékkonferencia keretében. Az emlékérme-kibocsátás kettős apropóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója és a szabadságharc egyik legkiemelkedőbb hadvezérének 200. születési évfordulója adja. A Görgei Artúr érmékkel indul a jegybank 2018. évi emlékérme-kibocsátási programja.

200 éve született Görgei Artúr (1818. január 30. – 1916. május 21.) honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legtehetségesebb hadvezére, aki több alkalommal a honvédsereg fővezéreként irányította a szabadságharcot. Polgári végzettségét tekintve vegyész, 1848 előtt e területen is kiemelkedő eredményeket ért el. A világosi fegyverletétel után megítélése ellentmondásos, sokszor elmarasztaló volt, de a történelemtudományi kutatások megcáfolták a hazaárulás vádját.

A Görgei emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a megemlékezés, a figyelemfelkeltés nemzeti értékeinkre, történelmünk kiemelkedő alakjaira, eseményeire. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérmék előoldalán ábrázolt csatajelenetben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik győztes csatája elevenedik meg, amit Than Mór: Görgey lovasrohamot vezényel a második komáromi csatában Herkálypusztánál című festménye ihletett. Fölötte félköriratban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legjelentősebb, győztes ütközeteinek felsorolása (ISASZEG, BUDA, KOMÁROM, VÁC) jelenik meg, a csaták időrendi sorrendjében.

Az emlékérmék előlapján külső körgyűrűben helyezkednek el az emlékérme kötelező alaki kellékei: a MAGYARORSZÁG felirat, a 10 000 illetve a 2000 FORINT értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó „BP.” verdejel, mely az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálja, valamint a 2018 verési évszám.

Az emlékérmék hátlapján is visszaköszön a külső körgyűrűs szerkezet, amelyet kissé megtör Görgei Artúr dagerrotípia alapján készült, félalakos ábrázolása. A portré hátterében – emelt síkú középmezőben – az 1884. november 23-án a Nemzet című napilapban megjelent, 207 honvéd által aláírt „Nyilatkozvány”-ban Görgei Artúr mellett kiállók neve olvasható mikroírással (nem teljes számban, három különböző betűméretben), amelyben katonatársai így foglaltak állást a hadvezér mellett: „…nyílt egyenességgel bátran kimondhatjuk: hogy a világosi fegyverletétel oly nagy túlerőkkel szemben nem volt árulás, nem volt fegyvereinket meggyalázó tény, nem volt a haza elleni bűn, — hanem volt a honfivér további hasztalan ontását megszüntető emberséges és tisztességes befejezése egy azontúl reménytelen, céltalan, s azért tovább nem is indokolható háborúnak.”

 
       

A külső körgyűrűben bal oldalon olvasható a GÖRGEI ARTÚR negyedkörirat, valamint Görgei Artúr születési és halálozási évszáma, a jobb oldalon pedig az emlékérmét tervező Szilos András fémműves formatervező mesterjegye.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5000 darab készíthető belőlük.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a Görgei Artúr ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2018. január 30-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://www.penzvero.hu/).