Budapest, 2017. május 8. – A Magyar Nemzeti Bank a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultációt követően összeállította a 2018. évi emlékérme-kibocsátási programját. Tíz témában, négy korábbi sorozatot folytatva, valamint egy új, Magyarország megyéit bemutató sorozatot indítva, összesen 20 emlékérmét tervez kibocsátani a jegybank 2018-ban. Két arany, nyolc ezüst, egy önálló színesfém, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai szerepelnek a programban, amely „formabontó” emlékérmékkel is gazdagodik.

A 2018-as emlékérme-kibocsátási programról szóló nyilvános konzultáció keretében  az egyik vezető internetes hírportálon publikált szavazási lehetőséggel élve, közel tizenkétezer voks érkezett a meghirdetett tematikákra, és számos további témajavaslatot is beküldtek az emlékérmék iránt érdeklődők.  

A konzultáció eredményeit is tekintetbe vevő 2018. évi emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik. Folytatódnak korábbi években megkezdett, a gyűjtők körében népszerű emlékérme-sorozatok, de jeles történelmi évfordulók, illetve remélhetőleg szélesebb körű érdeklődésre is számot tartó nemzetközi sportesemény egyaránt megjelennek az érméken.

erme2018.png

A 2018-as év emlékérme újdonsága lesz a különleges formájú, alakjában Magyarország térképének körvonalát követő veret (Magyarország érme), amely egy Magyarország megyéit bemutatni hivatott új sorozat bevezető darabja lesz. Bővül az emlékérmék kivitelezési módja is: az érmék felületének vegyi és mechanikai koptatással elért mesterséges „öregbítésével”, ún. patinázással, az érmék alapanyagához igazodó, mégis újszerű színhatást kölcsönző kivitelezéssel készül jövőre az I. világháború befejezésének 100. évfordulója színesfém érme és a Magyarország érme színesfém változata.

A Magyarország emlékérme nemcsak alakjában és kivitelében lesz különleges, tervezésére nyílt pályázatot fog kiírni a jegybank.

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politikának megfelelően minden nemesfém emlékérmének megjelenik a 2000 Ft-os címletű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, tájékoztató szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az MNB a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.

Magyar Nemzeti Bank