Budapest, 2019. szeptember 6. – Magyar vizsla megnevezéssel 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank az Országos Vadásznap keretében, 2019. szeptember 7-én. Az emlékérmével egy új, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozatot indít a jegybank.

A „Magyar pásztor- és vadászkutyafajták” gyűjtőfogalom kilenc kutyafajtát foglal magába, 2017-ben a Hungarikumok Gyűjteményébe került. Közülük világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutyafajta a rövidszőrű magyar vizsla. Tudatos tenyésztése 1712-ben Trencsén megyében indult meg. 1930-ban írták le a fajtastandardot, amelyet 1935-ben a Nemzetközi Kinológiai Szövetség jóváhagyott, így a magyar vizsla felkerült a nemzetközileg is elismert nemzeti fajták hivatalos listájára. A magyar vizsla ősi, önálló fajta nagyfokú vérszilárdsággal.

A drótszőrű vizsla tenyésztése a 30-as években indult meg, 1943-ban mutatták be és bírálták az első sárga drótszőrű magyar vizslát, majd 1966-ra vált nemzetközileg elismert fajtává. Elegáns megjelenés, könnyed felépítés, harmonikus mozgás jellemzi. Kedves, engedelmes természetű, intelligenciájával a vizslák közül is kiemelkedik. Sokoldalú, nemcsak vadászkutya, hanem a család kedvence és a gyerekek játszópajtása is, házőrzésre ugyanakkor nem alkalmas.

A „Magyar vizsla” emlékpénzérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük az ismeretterjesztés, a magyar pásztor- és vadászkutyafajták sokoldalúságának, kiváló tulajdonságainak reprezentálása.

Az emlékérme előoldalának központi motívuma, a rövidszőrű magyar vizsla 2/3-os profilból megjelenített fejábrázolása hűen tükrözi embercentrikus, szófogadó ugyanakkor jó problémamegoldó természetét, melyek világszerte népszerűvé tették. Itt találhatóak továbbá a pénzérmék kötelező alaki kellékei: felső félköriratban a MAGYARORSZÁG felirat, jobb oldalon negyedköriratban a 2000 FORINT értékjelzés, bal oldalon, két egymás alatti sorban a 2019-es verési évszám és BP. verdejegy.

Az emlékérme hátlapján vadászjelenet elevenedik meg. Vadászkutyaként a vizsla ún. mindenes fajta, de elsősorban az apró vad elejtésében jeleskedik mezei, illetve vízi munkában. A hátlapon az előtérben, egy vízben lépdelő rövidszőrű magyar vizsla – jellegzetes „vadat álló” testtartásban –, a háttérben egy nádasból kilépő drótszőrű magyar vizsla ábrázolása látható. Felső félköriratban a kutyafajta elnevezése, a „MAGYAR VIZSLA” olvasható. Az emlékérmét Pogány Gábor Benő, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész tervezte. Mesterjegye a víz ábrázolásába rejtve jelenik meg.

A Magyar vizsla emlékpénzérmék


előoldal

hátoldal

A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: összesen 10 000 veret készül belőlük, fordított proof kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „Magyar vizsla” emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2019. szeptember 7-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu), illetve a kibocsátást követő első munkanaptól a vállalat érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.).