Budapest, 2018. május 7. – A Magyar Nemzeti Bank a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultációt követően összeállította a 2019. évi emlékérme-kibocsátási programját. Jövőre tíz témában, négy korábbi sorozatot folytatva, valamint két új, populáris sorozatot indítva, összesen 17 emlékérmét tervez kibocsátani a jegybank. Egy arany, hat ezüst, három önálló színesfém, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai szerepelnek a programban.

A 2019-es emlékérme-kibocsátási programról szóló nyilvános konzultáció keretében az egyik vezető internetes hírportálon publikált szavazási lehetőséggel élve, több, mint tizenhatezer (tavalyhoz képest 33%-kal több) voks érkezett a meghirdetett tematikákra, és számos további témajavaslatot is beküldtek az emlékérmék iránt érdeklődők.

A konzultáció eredményeit is figyelembe vevő 2019. évi emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik. Folytatódnak korábbi években megkezdett, népszerű emlékérme-sorozatok mint például az Árpád-házi Szenteket, a kiemelkedő magyar festőket, magyar tudósok és feltalálók találmányait, valamint a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatok, de jeles művészet- és tudománytörténeti évfordulók is adják a kibocsátások apropóját.

2019-ben két új emlékérme-sorozat indítását tervezi az MNB célul tűzve ki a jellegzetes hazai állat-és növényfajok illetve a magyar földrajz- és néprajzkutatók bemutatását.

Két különleges alakú emlékérme is gazdagítja a programot, hiszen a tervek szerint a megszokott kerek forma mellett négyzet és téglalap alakú érmék is kibocsátásra kerülnek; előbbi Kandó Kálmán, utóbbi a hazánk legrégebbi, még ma is működő tudományos intézete tiszteletére.

Az MNB 2019-es emlékérme-kibocsátási programját az alábbi táblázat mutatja be:

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politikának megfelelően minden nemesfém emlékérmének megjelenik a 2000 Ft-os címletű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az MNB a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.

A konzultáció keretében számos olyan javaslat érkezett be, amelyek ugyan a program telítettsége miatt nem fértek bele a jövő évi kibocsátási programba, de később potenciális érmetémák lehetnek: új sorozatként a klasszikus magyar mesék, a magyar megyék; megemlékezés az aradi vértanúkról, az egyetlen űrutazáson részt vett magyar űrhajósról, illetve az állami tűzoltóságot megszervező Széchenyi Ödönről; az egyházi építészet remekeit bemutató sorozat folytatása a Tihanyi Apátsággal és a Jáki Templommal; valamint egy jövőbeli esemény, a 2021-ben hazánkban megrendezésre kerülő Vadászati Világkiállítás.