Budapest, 2020. november 16. – A Magyar Nemzeti Bank fél évszázados emlékérme-kibocsátási hagyományai szellemében 2021-ben összesen tizenöt témában, három korábbi sorozatot folytatva, két újat indítva, 27 emlékérme kibocsátását tervezi. Két arany, tíz ezüst és négy önálló színesfém emlékérme, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai szerepelnek a kivételesen gazdag jövő évi programban.

A 2021. évi emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik: olyan egyedi megoldások kerültek a programba, mint az aranyozott inlay kivitel (az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából megjelenő ezüst emlékérmén), vagy a különlegesen nagy méretű, négyzet alakú ezüst emlékérme, ami a soproniak hűséges kiállásának állít emléket, vagy a Millenniumi Földalatti Vasút emlékérme, aminek egyediségét a gépi patinázott kivitel és a négyzet alak párosítása adja.

Folytatódnak olyan, a korábbi években megkezdett és a gyűjtők körében népszerű emlékérme-sorozatok, mint az Árpád-házi Szenteket felvonultató arany, a nemzeti emlékhelyeket, illetve a magyar pásztor- és vadászkutyákat bemutató színesfém sorozatok. A 2021. évi emlékérme-kibocsátási program különlegessége egy új, az Országépítő uralkodók Árpád-dinasztiájából megnevezésű sorozat indítása, mely egy uncia súlyú színezüst és színesfém érmék mellett, kis példányszámú, szintén egy unciás színarany érmét tartalmaz. Jövőre még egy új, könnyedebb tematikájú színesfém emlékérme-sorozatot indít az MNB, amely az októberben hungarikummá nyilvánított magyar népmesék rajzfilmsorozatot eleveníti fel. 

A programban olyan neves XX. századi művészeknek állít emléket a jegybank, mint Cziffra György zongoraművész, Pilinszky János költő. Emellett jeles történelmi személyek, hazai vonatkozású nemzetközi események, kiemelkedő sportesemények egyaránt megjelennek az érméken.

Az MNB 2021. évi emlékérme-kibocsátási programja:

 

mnb_2021_table.png

 

Az emlékérmék grafikai terveinek többsége a következő linkre kattintva érhető el: http://www.mnb.hu/letoltes/emlekpenz2021hu.pdf. (A grafikai terveket tartalmazó táblázat folyamatosan frissül.)

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politika szellemében minden nemesfém emlékérmének megjelenik az alacsonyabb névértékű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, tájékoztató szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

A grafikai tervek publikálásával egyidőben az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. előjegyzési lehetőséget indít a 2021-es program részeként megjelenő emlékérmékre. (Részletek az előjegyzési és értékesítési rendről a https://www.penzvero.hu/ honlapon.)

 

A jegybank a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.