Budapest, 2022. november 9. – A Magyar Nemzeti Bank Kertész Imre tiszteletére – irodalmi Nobel-díja átvételének 20. évfordulója alkalmából – 7500 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a számos díjjal kitüntettet író, műfordító születésnapján. Kertész Imre (1929 –2016) magyar író, műfordító 2002-ben első magyarként nyerte el az irodalmi Nobel-díjat „írói munkásságáért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”. A „Kertész Imre” emlékérmék különleges, ovális alakúak, és a magyar származású Nobel-díjasokat bemutató tematikai sorozat 7. tagjaként jelennek meg. Az emlékérméket Holló István iparművész tervezte. Ünnepélyes kibocsátásukra a Kertész Imre Intézetben kerül sor.

Kertész Imre számára (1929–2016) 2002. október 10-én, első magyar íróként ítélték oda a Nobel-díjat irodalmi munkásságáért. A Svéd Akadémia nyilatkozata szerint „Kertész álláspontjának hajthatatlansága világosan felismerhető stílusában, amely olyan, mint a szépnövésű galagonyasövény: tömör és tüskés a könnyelmű látogató előtt. Ezzel azonban feloldja az olvasót a kötelező érzelmek terhe alól, és egy különleges gondolati szabadságra csábít.”

Első regényét, a diktatúra természetrajzát tükröző Sorstalanságot 1960-tól tizenhárom éven keresztül írta, de a könyv csak 1975-ben jelenhetett meg, és a rendszerváltoztatásig szinte észrevétlen maradt. Művei az 1990-es évektől kerültek a hazai és a nemzetközi figyelem középpontjába.

Életműve a regény, az esszé- és a naplóirodalom műfajában is kiemelkedő jelentőségű; könyvei immár több tucat nyelven olvashatóak. Munkásságát számtalan nemzetközi díjjal jutalmazták, és hazájától is megkapta a legjelentősebb kitüntetéseket, előbb a Kossuth-díjat, majd a Szent István-rendet.

A Magyar Nemzeti Bank 7500 Ft névértékű ezüst emlékérmét, és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki „Kertész Imre” megnevezéssel az irodalmi Nobel-díj odaítélésének 20. évfordulója alkalmából. A különleges, ovális alakú emlékérmék a 2012-ben indult magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat 7. tagjaként, a Szent-Györgyi Albert, a Wigner Jenő, a Bárány Róbert, a Zsigmondy Richárd, a Hevesy György, valamint a Békésy György előtt tisztelgő emlékérméket követik a sorban.

A Kertész Imre tiszteletére megjelenő emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés és tisztelgés, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapjának központi motívuma a Kertész irodalmi munkásságát meghatározó szárnyaló szabadság allegóriájának absztrakt, vonalas ábrázolása. Az előlapon találhatóak az emlékérmék kötelező elemei: a „7500”, illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, balra fent – a perem ívét követve – a „MAGYARORSZÁG” felirat, valamint két egymás alatti sorban a „2022” verési évszám és a „BP.” verdejel.

A „Kertész Imre” megnevezésű emlékérmék előlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Az emlékérmék hátlapján az irodalmi Nobel-díjas író, műfordító félalakos portréja látható emblematikus kalapjával és sáljával, melyet kiegészít a portrétól balra, két egymás alatti sorban Kertész Imre kézjegye, valamint a „NOBEL-DÍJ ? 2002” felirat. A portrétól jobbra lent látható az emlékérmét tervező Holló István iparművész mesterjegye.

A „Kertész Imre” megnevezésű emlékérmék hátlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Mindkét emlékérme – a sorozat többi tagjához hasonlóan – ovális alakú, 30x25 mm-es tengelyekkel, széle sima. A 7500 Ft névértékű emlékérme 925‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 12,5 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 10,3 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készül. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 4-4 ezer darab készíthető belőlük.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Kertész Imre” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig, névértéken vásárolható meg 2022. november 9-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).