Budapest, 2022. augusztus 19. – A Magyar Nemzeti Bank „Szent István-terem” megnevezéssel különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmét bocsát ki. Az újjáépített reprezentatív termet, illetve annak kiemelkedő részleteit ábrázoló emlékérme kibocsátásával új, a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozatot indít a jegybank. Az MNB kibocsátások körében egyedülálló módon, a sorozat elemei egybeillesztve méhsejtszerkezetet alkotnak. A 3000 Ft névértékű Nordic gold alapanyagú színesfém emlékérmét Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

2019-ben a Nemzeti Hauszmann Program azzal a céllal indult, hogy Magyarország kiemelkedő értékű szellemi és kulturális öröksége, a Budavári Palotanegyed újra a 19-20. század fordulóján kialakult arcát mutassa úgy, ahogy azt Hauszmann Alajos építész megálmodta. A Program keretében született újjá a Szent István-terem, az a díszes történelmi helyiség, mely a századforduló magyar iparművészetének csúcsteljesítménye volt. Zsolnay Vilmos kezdeményezését a Királyi Palota bővítéséért felelős építész, Hauszmann Alajos karolta fel, és végül három történelmi termet hozott létre a nagy magyar uralkodók tiszteletére. A neoromán és magyaros szecessziós stílusú Szent István-terem az Árpád-háznak állít emléket, a terem kivitelezésében a kor legnevesebb művészei és iparosai vettek részt. A különlegesen megmunkált intarziás parketta és faburkolatú falak, egyedi függönyök és bútorok, csodálatos Zsolnay-kerámiák alkotta helyiség önálló műalkotásként is értelmezhető. A terem az 1900-as párizsi világkiállításon nemzetközi elismerésekben is részesült.

A második világháborúban teljesen megsemmisült Szent István-terem korhű, és az eredetivel mindenben megegyező újraalkotásán az elmúlt években szakemberek százai dolgoztak. Az újjászületett termet 2021. augusztus 20-án nyitották meg a látogatók előtt. Ennek a jeles alkalomnak az első évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank „Szent István-terem” megnevezéssel emlékérmét bocsát ki.

Az újjáépítés a Nemzeti Hauszmann Program egyik kiemelkedő állomása, az emlékérmén történő bemutatása kiváló lehetőséget jelent, hogy felhívja a figyelmet a Budavári Palotanegyed megújításának célkitűzéseire. A Szent István-terem emlékérme elsődleges szerepe tehát a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszik szerepet. A tervek szerint az egymáshoz illeszthető, 7 tagúra tervezett emlékérme-sorozat részeként a Nemzeti Hauszmann Program keretein belül felújított vagy újjáépített épületekről, valamint más várbéli helyszínekről jelenik meg évi rendszerességgel emlékérme. Az MNB kibocsátások körében egyedülálló sorozat indul a kibocsátással, hiszen a sorozat elemei egybeillesztve méhsejtszerkezetet fognak alkotni.

A sorozatindító emlékérme előlapján az újjászületett terem falikárpitjának körre komponált részlete látható, középpontjában az apostoli kettős kereszttel, körülötte a kárpit egyéb díszítő elemeivel. Az előlapon találhatóak továbbá a törvényes fizetőeszközök kötelező érmeképi elemei: a díszítő motívumot megszakítva, félköriratban fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent a „3000 FORINT” értékjelzés, a bal szélen a „2022” verési évszám, a jobb szélen a „BP.” verdejel látható.

Az emlékérme hátlapján a Szent István-terem meghatározó eleme, a Zsolnay-kandalló részlete látható, központjában Szent István mellszobrával. A motívum a széleken tervrajzszerű szerkesztett vonalakkal jelenik meg, amelyeket a középpont felé egyre magasabb plasztika vált fel, utalva a tervek megvalósulásának folyamatára. A központi motívum alatt a „SZENT ISTVÁN-TEREM” felirat olvasható. Az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye az ábrázolásba rejtve, jobbra lent található.

 

„Szent István-terem” megnevezésű emlékérme

Előlap

Hátlap

 

Az egyedi, hatszög alakú emlékérme 89% réz, 5% alumínium, 5% cink és 1% ón ötvözetéből (ún. Nordic gold) készült, súlya 20 gramm, egymással szembeni csúcsainak távolsága 37,18 mm, széle sima. Az emlékérméből 20 000 darab készíthető, különleges – ún. proof-like – technológiával.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Szent István-terem” színesfém emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követően egy évig névértéken vásárolható meg 2022. augusztus 19-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).