Budapest, 2022. szeptember 22. – A Magyar Nemzeti Bank „Richter Gedeon” megnevezéssel különleges, csúcsára állított színesfém emlékérméket bocsát ki 2022. szeptember 23-án a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének 150. születési évfordulója alkalmából. A 2000 Ft névértékű emlékérmék tükörfényes és selyemfényes változatban készülnek, tervezőjük Kereszthury Gábor iparművész.

Richter Gedeon 1890-től kezdett el gyógyszerészgyakornokként dolgozni, 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen (mai ELTE) szerzett gyógyszerész oklevelet. Felsőfokú tanulmányait követően hazai és nemzetközi tapasztalatokat is szerzett a gyógyszerészet és gyógyszergyártás területén. 1901-ben vásárolta meg első budapesti patikáját, ahol organoterápiás gyógyszereket állított elő. 1907-ben Kőbányán alapította meg a nevét viselő gyógyszergyárat, mely rövid időn belül élvonalbeli nemzetközi gyógyszerszállítóvá vált. A gyár egyik nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott lázcsillapító gyógyszerkészítmény volt. Az első világháború kitörésekor, 1914-ben már 24 szabadalom volt a vállalat birtokában. A családi vállalat 1923-ban részvénytársasággá alakult. Szerteágazó nemzetközi kapcsolatait felhasználva, a második világháború idején a gyár már öt világrészre, 70 országra kiterjedő képviseleti hálózattal és tíz külföldi leányvállalattal rendelkezett.

Érdemei elismeréseként Richter Gedeon magyar királyi kormányfőtanácsosi címet kapott. Az 1930-as évekre a Richter Rt. az egyik legjelentősebb magyar külkereskedelmi vállalattá fejlődött.

A II. világháború előtti évek zsidótörvényei azonban teljesen ellehetetlenítették Richter Gedeont. 1942-ben megfosztották a vezérigazgatói tisztségétől, tanácsadóként dolgozhatott a saját vállalatánál. 1944 őszén a gyártási tevékenység szinte teljesen megbénult. Bár ekkor külföldre menekülhetett volna, a gyógyszergyár védelmében Budapesten maradt, míg végül a zsidók elleni erőszak áldozatává vált.

A „Richter Gedeon” emlékérmék előoldalán, központi motívumaként a gyógyszerész által alapított vegyészeti gyár felülnézeti ábrázolása látható. A csúcsára állított kompozíciót a gyár ábrázolása fölött félkörívben a „MAGYARORSZÁG” felirat egészíti ki a kort idéző szecessziós betűkkel, alatta két egymás alatti sorban a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A központi motívumtól jobbra fent a Richter Gedeon által kifejlesztett, és 1912-től forgalmazott Kalmopyrin eredeti dobozán látható címerábrázolás, tőle balra lent a „2022” verési évszám és a „BP.” verdejel látható.

A Richter Gedeon emlékérmék előlapja

tükörfényes (Proof) kivitel

selyemfényes (BU) kivitel

A hátoldalon Richter Gedeon idősebb kori félalakos portréja látható, melytől jobbra a gyógyszerész születési és halálozási évszámai „1872-1944”, valamint a „RICHTER GEDEON” felirat olvasható két egymás alatti sorban. A portrétól balra található az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

A Richter Gedeon emlékérmék hátlapja

tükörfényes (Proof) kivitel

selyemfényes (BU) kivitel

A színesfém emlékérmék réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készültek, súlyuk 14 gramm, méretük 28,43 x 28,43 mm, szélük sima. Összesen 30 000 darab emlékérme készíthető, amelyből 23 000 darab tükörfényes (proof), 7 000 darab selyemfényes (BU) kivitelű.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2022. szeptember 23-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).