Budapest, 2022. szeptember 30. –A Magyar Nemzeti Bank „Bács-Kiskun megye, Kecskemét” megnevezéssel  15 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a „szecesszió gyöngyszemének” tartott kecskeméti Városháza felavatásának 125. évfordulója alkalmából 2022. október 3-án. Az emlékérmék egy új, a magyarországi megyéket és megyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat kezdő darabjai. Előlapjukat Kereszthury Gábor iparművész, hátlapjukat Vékony Fanni iparművész tervezte.

Bács-Kiskun Magyarország legnagyobb területű, legsokszínűbb nemzetiségű megyéje, melynek központja Kecskemét. A „hírös város” lakónépesség szerint hazánk nyolcadik, közigazgatási terület szerint a hetedik legnagyobb települése. Kecskemét évszázadokon keresztül a Duna-Tisza köze legjelentősebb városa, gazdasági, egyházi és iskolai központja. Egy 1368-ban kelt oklevél már mezővárosként említi. 1950-ben lett a területileg legnagyobb magyarországi megye székhelye, jelenleg is a térség oktatási, kulturális, közigazgatási és ipari központja, 2012-től kiemelt járműipari központ.

A Magyar Nemzeti Bank „Bács-Kiskun megye, Kecskemét” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a „szecesszió gyöngyszemének” tartott kecskeméti Városháza felavatásának 125. évfordulója alkalmából. Az emlékérmékkel egy új, a magyarországi megyéket és megyeszékhelyeket bemutató sorozat indul. Ennek megfelelően az emlékérmék előoldala Kecskemétet, hátoldala Bács-Kiskun megyét reprezentálja.

Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg megegyeznek, csak a rajtuk szereplő értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapján a kecskeméti Városháza impozáns épületének Kossuth tér felőli ábrázolása látható, a tér egy részletével. Kecskemét büszkesége, a Városháza Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült 1893-1897 között, pályázatuk címe egyben a város jelmondata: „Sem magasság, sem mélység nem rettent”. Az épületábrázolás előterében, jobb oldalon található az előoldalt tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

„Bács-Kiskun megye, Kecskemét” megnevezésű emlékérmék előlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Az emlékérmék hátlapján a megye híres szülöttei – az óramutató járásával megegyezően haladva, Petőfi Sándor, Katona József, Móra Ferenc és Kodály Zoltán – arcképcsarnoka szerepel egy-egy kör alapon kiemelve. A portrékhoz rendelve találhatóak a hírességek kézjegyei. A portrékat Bács-Kiskun megye határvonala köti össze, melyben egy pont jelöli Kecskemét földrajzi helyét. A hátoldalt tervező Vékony Fanni iparművész mesterjegye Móra Ferenc ábrázolása mellett jobb oldalon található.

„Bács-Kiskun megye, Kecskemét” megnevezésű emlékérmék hátlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Az emlékérmék technikai paramétereikben is különlegesnek számítanak, a 42 mm-es átmérő most először kerül az MNB emlékérme-kibocsátási palettájába. Emellett harmadik oldalukat a „MAGYARORSZÁG MEGYÉI, MEGYESZÉKHELYEI” szélfelirat díszíti, amely egymástól kötőjellel elválasztva, kétszer ismétlődik a finomrecéken.

A 15 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 40 gramm. A 3000 forintos címletű színesfém változat réz (90%) és cink (10%) ötvözetéből készült, súlya 29,50 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 7 000, míg a színesfém változatból patinázott kivitelben 10 000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Bács-Kiskun megye, Kecskemét” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2022. október 3-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).

 

A sorozat további, jövőbeli darabjain a 2023. január 1-től hatályba lépő új közigazgatási megnevezések szerinti feliratok kerülnek majd elhelyezésre.