Budapest, 2022. május 9. – A Magyar Nemzeti Bank a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve, összeállította a 2023. évi emlékérme-kibocsátási programját. A jövő évben összesen tizennégy témában tervez emlékérme-kibocsátást a jegybank, közülük nyolc témában korábban megkezdett sorozatok folytatódnak. Várhatóan egy arany, nyolc ezüst, és öt önálló színesfém emlékérme szerepel a programban, de az értékközvetítő szerepük minél szélesebb körű érvényesülése érdekében - a korábbi évek gyakorlatát folytatva - a nemesfém emlékérmék színesfém változatai is kibocsátásra kerülnek.

A nyilvános konzultáció keretében beérkezett szavazatok, észrevételek és ajánlások alapján alakította ki az MNB a 2023. évi emlékérme-kibocsátási programját. Jövő évben várhatóan tizennégy tematikában jelennek meg emlékérmék, melyek közül nyolc esetben a korábbi években megkezdett, népszerű emlékérme-sorozatok folytatását tervezi a jegybank: I. András tiszteletére az „Országépítő királyok Árpád-dinasztiájából” elnevezésű sorozat bővül, míg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik jelentős csatájának helyszínét bemutató pákozdi Katonai Emlékpark kerül bronzpatinázott színesfém emlékérmére a nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat 10. elemeként, a forradalom 175. évfordulója alkalmából.

Emellett olyan népszerű sorozatok is folytatódnak, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, illetve a magyar népmesék rajzfilmsorozatot, valamint a magyar származású felfedezőket és találmányaikat bemutató színesfém emlékérme-sorozatok. A héttagúra tervezett „Nemzeti Hauszmann Program” emlékérme-sorozat is új taggal gyarapodik jövőre. A hazai nemzeti parkokat bemutató sorozat a Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 50. évfordulója alkalmából kibocsátandó emlékérmével bővül. A 2022-ben indult magyar származású Wolf-díjas matematikusok sorozat részeként további két tudós, Erdős Pál és Raoul Bott tiszteletére bocsát ki az MNB emlékérmét.

Jövőre olyan jelentős kultúrtörténeti és irodalmi évfordulókat ünnepel az MNB emlékérme-kibocsátással, mint a Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulója, a „Himnusz” megírásának 200. évfordulója, valamint a magyar felvilágosodáskori irodalom egyik legjelentősebb költőjének, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója. A magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából olyan emlékérmék kibocsátását tervezi a jegybank, melyek egyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója előtt is tisztelegnek. Emlékérme-kibocsátás várható továbbá az Országos Mentőszolgálat alapításának 75. évfordulója alkalmából is.   

Különleges alakú és méretű emlékérmék is gazdagítják a jövő évi programot, hiszen a tervek szerint a megszokott kerek forma mellett szögletes érmék is kibocsátásra kerülnek. A Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 50. évfordulója alkalmából a magyar nemzeti parkokat bemutató sorozat korábbi elemeihez hasonlóan álló téglalap formájú emlékérmék, Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából négyszögletű emlékérmék kibocsátását, valamint a „Nemzeti Hauszmann Program” megnevezésű sorozat második elemeként a Lovarda megjelenítését tervezi az MNB hatszögletű érmén. A jövő évi kibocsátási programban különlegesnek számítanak átmérőjüket tekintve a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából kibocsátandó emlékérmék, melyek átmérője várhatóan 52,50 mm lesz.

Az MNB 2023. évi emlékérme-kibocsátási programját az alábbi táblázat mutatja be részletesen:

2023_ermekibocsatasi_program_hu.png

Az MNB a jövő évi emlékérme-kibocsátási programjában is érvényesíti azt a 2014 óta érvényben lévő alapelvet, hogy minden nemesfém emlékérmének alacsonyabb névértékű színesfém változata is megjelenjen. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az MNB a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.