Budapest, 2024. január 22. – Az alapításának centenáriumát ünneplő Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024-ben 17 tematikában tervez emlékérmét kibocsátani. Az emlékérmék értékközvetítő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében ezúttal is kibocsátásra kerülnek a nemesfém emlékérmék színesfém változatai. Hat korábban megkezdett, nagysikerű sorozat folytatása várható a tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérme-programban. Közülük is kiemelkedik a magyar származású Nobel-díjasokat bemutató sorozat, amely a legrangosabb tudományos díjjal elismert kutatók, Karikó Katalin és Krausz Ferenc munkássága előtt is tiszteleg. Százéves fennállása alkalmából ugyancsak emlékérmét tervez kibocsátani a jegybank, melyről további részletek a centenáriumi év évfordulós eseményei során később várhatók.

2024-ben 17 tematikában tervez emlékérme-kibocsátást az MNB. Az idei emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik. Folytatódik a „Középkori magyar aranyforintok” elnevezésű sorozat, benne az év legértékesebb arany érméjével, melynek értékét tovább emeli alacsony kibocsátási példányszáma. Újabb elemmel gazdagodik az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató arany emlékérme-sorozat, valamint a több évtizedes múltra visszatekintő, nemzeti emlékhelyeket bemutató közkedvelt érmesor.

A tematikák között jelentős történelmi és alapítási évfordulók szerepelnek. A jegybank érmekibocsátással emlékezik meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175., valamint a nyilas rémuralom alatt közel száz zsidó életét megmentő Boldog Salkaházi Sára, a Szociális Testvérek Társasága apácanővére születésének 125. évfordulójáról. Idén ünnepli a jegybank alapításának a centenáriumát, amire érmekülönlegesség kibocsátásával hívja fel a figyelmet. Az alapítási évfordulók között ünnepeljük továbbá a Magyar Gyermekorvosok Társasága alapításának centenáriumát, valamint a polgári közjegyzőség 150 éves jubileumát is.   

A különleges formájú érmék sorát színesítik a magyar származású Nobel-díjasokat bemutató ovális emlékérmék, melyek 2024-ben Karikó Katalin, Krausz Ferenc és OIáh György előtt tisztelegnek. A kör alakú érmék sorából kitűnnek a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozat következő elemeként, illetve a Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából kibocsátásra kerülő hatszögletű színesfém érmék, valamint a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulójára megjelenő téglalap alakú emlékérmék.  

Az idei program keretében nemzetközi vonatkozású érmék kibocsátására is készül a jegybank. A tervek szerint azt a külpolitikai jelentőségű aktualitást is emlékérme örökíti meg, hogy hazánk tölti be 2024-ben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Emellett olyan világméretű sportesemények tiszteletére is tervez az MNB emlékérmét kibocsátani, mint az idén megrendezésre kerülő XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok.

A Magyar Nemzeti Bank 2024. évi emlékérme-kibocsátási programja a grafikai tervekkel kiegészítve az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.mnb.hu/letoltes/emlekerme-kibocsatasi-program-2024.pdf

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politika szellemében minden nemesfém emlékérmének kibocsátásra kerül az alacsonyabb névértékű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének hatékony érvényesülését.

AnchorAz emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. az emlékérme-programban itt bemutatott érmékre előjegyzési lehetőséget biztosít 2024. január 24-től 21 naptári napon át, illetve az előjegyzési keret erejéig. Részletes információ az előjegyzési és értékesítési rendről a www.penzvero.hu honlapon érhető el.

A jegybank a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat az egyes kibocsátások előtt a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.