Budapest, 2024. március 4. – A Magyar Nemzeti Bank a magyar vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat második elemeként „Baranya vármegye, Pécs” megnevezéssel 20 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. március 5-én. Az érméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte.

Baranya vármegye hazánk legdélebbi vármegyéje, amely természeti adottságairól, borvidékeiről és történelmi jelentőségű városairól egyaránt ismert. A vármegyeszékhely, Pécs a Dél-Dunántúl regionális központja, Magyarország egyik legrégebbi városa, jelenleg ötödik legnagyobb települése. A várost, Sopianae néven, a II. század elején a rómaiak alapították, későrómai ókeresztény temetője 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A XIV. században hazánk első egyeteme Pécs városában kezdte meg működését. Az itt készülő világhírű Zsolnay porcelán és kerámia 2014-ben került hungarikumlistára.

A Magyar Nemzeti Bank „Baranya vármegye, Pécs” megnevezéssel 20000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a 2022-ben indult magyar vámegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató sorozat második elemeként. A sorozat tematikai koncepcióját megtartva, az emlékérmék előlapja a vármegyeszékhelyet, hátoldala a vármegyét reprezentálja. Ezt követve az előoldalon Pécs épített örökségének kiemelkedő elemei, kulturális értékei, míg a hátoldalon Baranya vármegye természeti kincsei jelennek meg.

Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, mindössze az értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérmék előlapján Pécs egyik legjelentősebb történelmi épülete, a török időket idéző Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (Dzsámi) látható. Tőle jobbra az előtérben a város híres porcelángyár-tulajdonosának, Zsolnay Vilmosnak az emlékére állított Zsolnay-kút egyik vízköpő figurája jelenik meg. A kútból kiszökő víz felidézi a Mecsekről lefutó vízfolyásokat, amelyek a 19. század második feléig a város iparának fejlődését szolgálták. A kút oldalán finom ráutalással megjelenik Pécs címere. Az előlap bal oldalán a 18. században a pestis járványok utáni összefogást jelképező Szentháromság-szobor, háttérben a Misina-tetőn álló TV-torony látható, ami 197 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete. Az emlékérmék kötelező alaki kellékei is az előoldalon találhatók, fent középen a körív mentén olvasható a „MAGYARORSZÁG” felirat, bal oldalon egymás alatti két sorban a „2024” verési évszám és a „BP.” verdejel helyezkedik el. A Zsolnay-kút alatt, balra, köríven a „20000”, illetve a „3000 FORINT” értékjelzés, felette vízszintesen a „PÉCS” felirat olvasható.

 

A „Baranya vármegye, Pécs” megnevezésű emlékérmék előlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Az emlékérmék hátlapján háttérben a Mecsek látképe tárul elénk, távolban a pécsi TV-toronnyal. Bal oldalon a vármegye térképszerű ábrázolása látható, melyben egymás alatti két sorban a „BARANYA” és a „VÁRMEGYE” felirat olvasható. Védett növényeink közé tartozik a bánáti bazsarózsa, amely hazánkban egyedül Baranya vármegyében fordul elő. A növény ábrázolása a hátlapon jobbra lent jelenik meg, melyhez a hátlap bal szélén, köriratban futó „BÁNÁTI BAZSARÓZSA” felirat kapcsolódik. Jobbra fent a vármegye címerében is szereplő szőlőfürt motívum utal a Pécsi és a Villány-Siklósi borvidékekre. Az emlékérméket tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye a bánáti bazsarózsa ábrázolása mellett található.

A „Baranya vármegye, Pécs” megnevezésű emlékérmék hátlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Az emlékérmék technikai paramétereikben is különlegesnek számítanak, a 42 mm-es átmérő a forint emlékérmék körében egyedül e sorozat tagjaira jellemző. A sorozat elemeit továbbá az érmék harmadik oldalán megjelenő „MAGYARORSZÁG VÁRMEGYÉI, VÁRMEGYESZÉKHELYEI” szélfelirat köti össze, amely egymástól kötőjellel elválasztva, kétszer ismétlődik a finomrecéken.

A 20000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 40 gramm. A 3000 forintos címletű színesfém változat réz (90%) és cink (10%) ötvözetéből készült, súlya 29,50 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 6 000, míg a színesfém változatból patinázott kivitelben 10 000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Baranya vármegye, Pécs” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2024. március 5-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).