Budapest, 2024. március 12. – A Magyar Nemzeti Bank „Kincsem” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3 000 Ft-os címletű színesfém emlékérméket bocsát ki az örökös futamgyőztes magyar versenyló születésének 150. évfordulója alkalmából. A jubileumi emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte.

Kincsem, a verhetetlen csodakanca Magyarországon, Blaskovich Ernő ménesében tenyésztett angol telivér, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. A sportsikerei révén világhírűvé vált versenyló Magyarországon kívül Európa több országában 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Sorozatos győzelmeinek titka – nyugodt természetén felül – rendkívüli fizikai adottságaiban és egyedi tulajdonságaira kialakított edzéstervében rejlett, amit idomárja, Hesp Róbert dolgozott ki számára.

Az 1874. március 17-én világra jött kivételes versenyló születésének 150. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst és 3 000 Ft-os címletű színesfém emlékérméket bocsát ki „Kincsem” megnevezéssel. Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, nemzeti értékeink bemutatása, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az emlékérmék ezüst és a színesfém változata éremképileg megegyezik, mindössze az értékjelzésük tér el.

Az emlékérmék előlapján Kincsem négyéveskori portréja látható, nyakában babérkoszorúval, melyet Emil Adam festőművész pontos méretekkel ellátott rajza ihletett. A babérkoszorú szalagos bokrétáján, köriratban az „54 futamon 54 győzelem”, középen az „54” felirat olvasható, ami a verhetetlen csodakanca teljesítményét jellemzi. Az előlapon találhatóak az emlékérmék kötelező elemei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „15000”, illetve „3000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „2024” verési évszám és a „BP.” verdejel, valamint az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

 

A „Kincsem” megnevezésű emlékérmék előlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Az emlékérmék hátlapján Kincsem négyéveskori teljes alakos ábrázolása látható – Emil Adam festőművész 1878-as festménye alapján –, megörökítve a versenyló kivételes testi adottságait. Kincsem mellett gazdája, Blaskovich Ernő látható. A hátoldalon megjelenik továbbá a versenyló kedvenc macskájának ábrázolása is, akihez különleges kapcsolat fűzte, versenyein és utazásai során elmaradhatatlan társa volt. A kompozíciót a „KINCSEM”, valamint a kibocsátás apropójára utaló „150 ÉVE SZÜLETETT A MAGYAR CSODAKANCA” felirat teszi teljessé.

 

A „Kincsem” megnevezésű emlékérmék hátlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

A 15 000 forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 27 gramm. Mindkét változat mérete azonos, 39,60 x 26,40 mm-es fekvő téglalap, szélük sima. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből 5 000, míg a színesfém érméből 7 000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Kincsem” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2024. március 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).