Budapest, 2023. március 1. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai nappal nyilvános konzultációt indít a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikáiról. A jegybank 2024-ben is kiemelkedő eseményekre, évfordulókra, hazai és nemzetközi jelentőségű eredményekre, valamint személyiségekre kívánja felhívni a figyelmet. Az MNB nyilvános konzultáció keretében biztosít lehetőséget az érdeklődők számára, hogy 2023. március 15-ig levélben, illetve elektronikus úton megküldjék véleményüket és témajavaslataikat a jövő évi emlékérme-kibocsátási programmal kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki forint emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. Az MNB az emlékérmék kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez. A jegybank célja, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, példaképeket állítsanak. Ezért az MNB - az elmúlt évekhez hasonlóan - a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében az érdeklődők hozzászólhatnak a konzultációra bocsátott forint emlékérmék tematikáihoz.

Az MNB a 2024-ben kibocsátandó forint emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának véglegesítésére, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több intézmény és szervezet véleményét is kikérte a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításakor. A beérkezett javaslatok, valamint a korábban megkezdett gyűjtői sorozatok figyelembevételével a jegybank két arany, tíz ezüst és négy színesfém emlékérme kibocsátását tervezi, kilenc korábban megkezdett emlékérme-sorozatot folytat.

A tervek szerint két arany emlékérme-sorozat bővül jövőre: a középkori magyar aranyforintokat bemutató sorozat a történelmi hűség jegyében V. László aranyforintjával gazdagodik, az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató sorozat új tagja Árpád-házi Szent Kinga előtt tiszteleg.
A 2022-ben indult „Hazai vármegyék és vármegyeszékhelyek” ezüst emlékérme-sorozat következő eleme, betűrend alapján, Baranya vármegye és vármegyeszékhelye, Pécs lesz a tervek szerint.
Különleges alakú ezüst emlékérme-sorozatok is folytatódnak 2024-ben. Ezúttal a legrangosabb tudományos elismeréssel jutalmazott magyar származású tudósok közül Dr. Oláh György kémikus és Dr. Herskó Ferenc orvos, biokémikus tiszteletére tervezi ovális alakú érme kibocsátását a jegybank. A téglalap alakú emlékérméket felvonultató „Nemzeti Parkok” sorozat részeként a Körös-Maros Nemzeti Park jelenik meg a tervek szerint.
Az ezüst emlékérmék tematikai ajánlásában megtalálhatóak a magyar történelem meghatározó eseményei: gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója, a nyilas rémuralom alatt közel száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára apáca, születésének 125. és halálának 80. évfordulója, valamint az MNB alapításának 100. évfordulója.
Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét tölti be 2024-ben, melyhez kapcsolódóan szintén ezüst emlékérmét tervez kibocsátani a jegybank.

Két jelentős sporttörténelmi vonatkozású témának is ezüst emlékérmét kíván szentelni az MNB a következő évben: a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulója, valamint a XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok megrendezése apropójából tervez érmekibocsátást.

A nagy népszerűségnek örvendő színesfém emlékérme tematikában megtalálhatóak a klasszikus és a könnyedebb tematikájú sorozatok. A „Nemzeti Hauszmann Program” sorozat jövő évre tervezett eleme a Főőrség épülete, míg a „Nemzeti emlékhelyek” sorozat következő témája a felszentelésének 800. és nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulóját ünneplő Pannonhalmi Bencés Főapátság.

A jegybank a „Magyar pásztor- és vadászkutya fajták” sorozatban újra egy jellegzetes pásztor kutyafajtát, a kuvaszt kívánja megjeleníteni. Az emlékérme-tematikák közt szerepel még a széles elismertségnek örvendő magyar népmesék egyik klasszikus története, „A szorgalmas és a rest leány” is, amit az MNB a „Magyar népmesék rajzfilmsorozat” következő elemeként kíván kibocsátani.

A 2024. évi emlékérme-kibocsátási program tervezett tematikájáról az alábbi linken olvashat részletesebben:
Nyilvános konzultáció az MNB 2024 évi kibocsátási programjáról

Amennyiben a 2024. évi emlékérme-kibocsátási program tervezett tematikájával kapcsolatban észrevételt, javaslatot kíván tenni, azt legkésőbb 2023. március 15-ig teheti meg, a következő módokon:

Levélben:
Magyar Nemzeti Bank
Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóság
1850 Budapest

Elektronikus levélben:
emlekermekonzultacio@mnb.hu

Az MNB mérlegeli a beérkezett észrevételeket, javaslatokat, és azokról összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz. Az MNB az észrevételekre egyedileg nem reflektál.