Az MNB rendelet 20. § tekintetében milyen ügyletekre kell gondolni? Az érintett ügyfél minden 10 millió Ft-ot meghaladó ügyletét kell érteni ez alatt?

A Pmt. egyes rendelkezései /11. § (2) és (4) bekezdés, 19. § (5) bekezdés, 20. § (5) bekezdés/ és az MNB rendelet 20. §-a határozzák meg, hogy mely esetekben kell megerősített eljárást végrehajtani. Az intézkedés egy fokozott monitoring, amely ezért jelentősen hasonlít a szűrési kötelezettséghez. A fenti esetekben, valamint a szolgáltató által a belső szabályzatban a belső kockázatértékelés alapján meghatározott további eseteknél az MNB rendelet 22. § (1) bekezdése alapján az ügyfeleknél az összes, 10 millió forint feletti ügyletet a 32-35. §-oknak megfelelően szűrni, elemezni és értékelnie kell. Az elemzés legfontosabb célja annak eldöntése, hogy szükség van-e bármilyen kockázatcsökkentő intézkedésre (bejelentés, további adatok beszerzése, korlátozás, ügyfélkapcsolat megszüntetés stb.) Fontos azonban kiemelni, hogy az MNB rendelet 22. § (2) bekezdés alapján a megerősített eljárásba tartozó ügyfeleknél a 10 millió forintot elérő vagy meghaladó készpénzbefizetés vagy pénzváltás esetén kötelező a pénzügyi eszköz forrására vonatkozó információ beszerzése is. 

***

A megerősített eljárás hatálya alá tartozó, 10 millió Ft feletti készpénzbefizetés és pénzváltás esetén mely esetben kérendő be az ügyféltől a pénzeszköz forrása?

Az MNB rendelet 20. § h) pontja és 22. § (2) bekezdésének együttes értelmezése alapján a gyakorlatban pénzváltás esetén az első 10 millió Ft feletti váltás alapozza meg az ügyfél megerősített eljárás alá történő kerülését, azonban csak a második 10 millió forint feletti pénzváltás minősül azon tranzakciónak, ahol a szolgáltatónak a pénzügyi eszközök forrására vonatkozó információt is be kell szereznie az ügyféltől.

Mindemellett az MNB a hitelintézet által közvetlenül, valamint a kiemelt közvetítő útján végzett pénzváltási tevékenységről szóló 8/2019. (IV.1.) számú ajánlásában szükségesnek tartja, hogy - az ajánlásban foglaltak szerint - a pénzváltó iroda az 50 millió forintot elérő vagy meghaladó ügyletek vonatkozásában a Pmt. 10. § (2) bekezdésének megfelelően – kockázatérzékenységi megközelítés alapján – kérje a pénzeszközök forrására vonatkozó információk rendelkezésre bocsátását, valamint ezen információk igazoló ellenőrzése érdekében a pénzeszközök forrására vonatkozó dokumentumok bemutatását.

***

Alkalmaznia kell e a Szolgáltatónak a Pmt. 13. § (8) bekezdésében foglalt intézkedéseket, ha az MNB rendelet 22. § (2) bekezdésében szereplő elvárásokat az ügyfél közreműködésének hiányában nem tudja végrehajtani?

A szolgáltatónak alkalmaznia kell a Pmt. 13. § (8) bekezdésében foglalt intézkedéseket, azaz „[h]a a szolgáltató nem tudja végrehajtani a 7-10. §-ban meghatározott ügyfél-átvilágítási intézkedéseket az érintett ügyfélre vonatkozóan, köteles megtagadni az ügyfél megbízása alapján fizetési számlán keresztül művelet végzését, köteles megtagadni az üzleti kapcsolat létesítését és ügyleti megbízás teljesítését, és köteles megszüntetni a vele fennálló üzleti kapcsolatot”.

A Pmt. felhatalmazása alapján kiadott MNB rendelet ugyanis a pénzváltás, mint magas kockázatú ügylet tekintetében tízmillió forintot elérő vagy azt meghaladó összegű pénzváltás esetén megerősített eljárás alkalmazását és annak keretében - az MNB rendelet 22. § (2) bekezdése alapján - a pénzügyi eszközök forrására vonatkozó információk beszerzését írja elő. Mivel a pénzügyi eszközök forrására vonatkozó információk beszerzése a Pmt. 7-10. §-ban meghatározott ügyfél-átvilágítási intézkedések egyike, így beszerzésének meghiúsulása esetén a szolgáltató a Pmt. 13. § (8) bekezdése alapján köteles az üzleti kapcsolat létesítését és az ügyleti megbízás teljesítését megtagadni, valamint a már fennálló üzleti kapcsolat megszüntetni.

***