Egyedi pénzügyi fogyasztói panaszokkal kapcsolatos megkeresések


Észrevételeit, kérdéseit elektronikusan az ugyfelszolgalat@mnb.hu email címre küldheti, de kérjük, előtte olvassa el a Mit tegyünk, ha pénzügyi panaszunk van? című cikk tartalmát.

Engedély nélkül, vagy bejelentés hiányában végzett pénzügyi tevékenység bejelentése


Az MNB a pénzügyi piacok (pénzpiac, tőkepiac, biztosítási piac) átlátható működésének biztosítása, továbbá a fogyasztók védelme érdekében kéri a segítségét a nem kívánt folyamatok és jogszabálysértő szereplők kiszűrésében. Ennek érdekében kérjük, hogy az alábbi linken (is) elérhető lehetőségeken keresztül jelezze nekünk, ha a pénz- és tőkepiacon „gyanús” terméket vagy szereplőt észlel, ha felmerül, hogy az Önnel kapcsolatba kerülő személy nem jogosult az általa bemutatott tevékenységek végzésére.

Elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerben tehető bejelentés


Az MNB jogszabályi előírásnak megfelelően elkülönített visszaélés-bejelentési rendszert működtet.

Az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer olyan információk bejelentésére szolgál, amely az MNB által felügyelt szolgáltatónál vagy személynél észlelt jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra, illetve egyéb visszaélésre vonatkozik. Az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerbe bejelentést bárki tehet. A bejelentés anonim módon is benyújtható. A bejelentés megtétele akkor jogszerű, ha a bejelentő a bejelentését a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról  szóló a 2023. évi XXV. törvény szerinti visszaélés-bejelentési rendszerek valamelyikén, a törvényben meghatározott szabályok szerint tette meg, és a bejelentő a bejelentéssel érintett körülményekre vonatkozó, bejelentett információt a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységével összefüggésben szerezte, és a bejelentő alapos okkal vélelmezte, hogy a bejelentéssel érintett körülményekre vonatkozó, bejelentett információ a bejelentés időpontjában valós volt. A bejelentések kezeléséről, a vonatkozó adatvédelmi szabályokról és a bejelentőket megillető védelemről itt található részletes tájékoztatás.

Az elkülönített visszaélés-bejelentés az alábbi módokon tehető meg:
(Kérjük, hogy a bejelentés megtétele előtt tanulmányozza át az itt elérhető tájékoztatót.)

  • írásban ezen a linken
  • szóban a Magyar Nemzeti Bank 1122 Budapest, Krisztina krt. 6. szám alatt található ügyfélszolgálatán személyesen
  • szóban az MNB ingyenesen hívható +36 80 203 776-os telefonszámán rögzített vonalon
  • az alapvető jogok biztosa által működtetett közérdekű bejelentések védett elektronikus rendszerében, ami az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala honlapján itt érhető el: https://www.ajbh.hu/kozerdeku-bejelentes-benyujtasa

Bennfentes kereskedelem, piaci manipuláció bejelentése


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénz- és tőkepiacok átlátható működésének biztosítása, a befektetések biztonságának növelése és a befektetők védelme érdekében kéri a segítségét a piaci visszaélések kiszűrésében. A piaci visszaélésekről (bennfentes kereskedelem, bennfentes információk jogosulatlan közzététele, piaci manipuláció) szóló bejelentéseket az MNB az alábbi linken (is) elérhető, kifejezetten erre a célra létrehozott kommunikációs csatornákon keresztül fogadja és azokat bizalmasan kezeli.