Tisztelt Adatszolgáltató!

Az MNB a COVID-19 járvány miatti rendkívüli helyzetre tekintettel, valamint a Bankszövetség kérésére úgy döntött, hogy az EBA taxonómia szerinti adatszolgáltatásoknál áprilisra tervezett XBRL átállást legkésőbb az év végéig elhalasztja. Az átállás új időpontjáról a veszélyhelyzet elmúltát követően fogunk tájékoztatást adni. A korábbi elképzelésektől eltérően az XBRL formátum alkalmazása alól nem szükséges egyedi felmentést kérni, mivel a táblaképes formátumú beküldés jelentősebb változtatása (az új Z tengelyes táblaképes formátum alkalmazása ) nélkül az MNB sem tudja élesíteni azon elkészült fejlesztéseit, mely a beküldési formátum adatszolgáltatónkénti rugalmas kezelését tenné lehetővé. A 2.8 és 2.9-es taxonómia verzió szerinti adatszolgáltatásokat ezért mindenkinek továbbra is a megszokott táblaképes formátumban kell teljesítenie a STEFI rendszeren keresztül.

Az EBA jelentések 2.9-es taxonómia szerinti változásainak tesztelésére rövidesen lehetőséget biztosítunk a STEFI Oktató rendszerben. (Erről külön értesítést küldünk.)

Ugyanakkor párhuzamosan továbbra is tesztelhető marad az XBRL formátumú beküldés . Emiatt minden EBA jelentésből kettő lesz látható a STEFI Oktató rendszerben, az adatszolgáltatás megnevezésében „XBRL” jelöléssel lesz jelölve az XBRL tesztelési lehetőség az adott jelentésre. Az XBRL átállás új időpontját az adatszolgáltatókkal egyeztetve a veszélyhelyzet elmúltával fogjuk meghatározni.

Üdvözlettel,

Statisztikai igazgatóság

MNB