2020. március 27.

Az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA), az EU értékpapír-piaci szabályozó hatósága nyilvános közleményt adott ki. Ebben a COVID-19 járványnak az átláthatósági irányelv hatálya alá tartozó, tőzsdén jegyzett kibocsátók pénzügyi jelentéseinek közzétételi határidejét érintő hatásaival foglalkozik.

A nyilatkozat elismeri azokat a nehézségeket, amelyekkel a kibocsátók a pénzügyi jelentések elkészítése során szembesülnek, valamint azokat a kihívásokat, amelyek elé a könyvvizsgálókat a COVID-19 világjárvány miatt a beszámolók időben történő ellenőrzése állítja. Ez hátrányosan befolyásolhatja a kibocsátók azon képességét, hogy jelentéseiket a jogszabályi határidőn belül közzétegyék.

Ennek alapján a nyilatkozat azt ajánlja az illetékes nemzeti hatóságoknak, hogy alkalmazzanak türelmi időszakot azon kibocsátókkal szemben, akiknek a pénzügyi jelentések közzétételét a jogszabályban előírt határidőn túlra kell halasztaniuk. A nyilatkozat ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kibocsátóknak folyamatosan tájékoztatniuk kell befektetőiket a közzététel várható késedelméről, és hogy a piaci visszaélésekről szóló rendelet szerinti követelmények továbbra is alkalmazandók.

Az ESMA az illetékes nemzeti hatóságokkal együtt továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és újraértékeli az átstrukturálási időszak meghosszabbításának szükségességét.

Az ESMA angol nyelvű sajtóközleménye