2023. június 7.

A szlovák nemzeti felügyeleti hatóság, a Národná banka Slovenska (NBS) 2023. június 1-jén határozatot hozott a NOVIS Insurance Company, NOVIS Versicherungsgesellschaft, NOVIS Compagnia di Assicurazioni, NOVIS Poisťovňa a.s. (NOVIS) engedélyének visszavonásáról. Az NBS erről angol nyelvű sajtóközleményt is megjelentetett.

A leggyakrabban feltett kérdések és az azokra adott válaszok, amelyek hasznosak lehetnek a NOVIS ügyfelei számára, itt olvashatók angol nyelven.

A NOVIS 2014-ben alakult életbiztosítóként Szlovákiában az NBS felügyelete alatt. A NOVIS a hazai piacon kívül Ausztriában, Csehországban és Németországban a letelepedés szabadsága, továbbá Finnországban, Magyarországon, Izlandon, Olaszországban, Litvániában, Lengyelországban, Izlandon, Litvániában, Lengyelországban és Svédországban a szolgáltatásnyújtás szabadsága alapján folytatta életbiztosítási tevékenységét.

Az NBS az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) által létrehozott együttműködési platformon keresztül tájékoztatta a fogadó nemzeti felügyeleti hatóságokat a NOVIS-t érintő határozatról. Az EIOPA a 2018 júniusában létrehozott együttműködési platformon keresztül szorosan együttműködik az NBS-szel és a többi illetékes nemzeti hatósággal a NOVIS működését érintő prudenciális és üzletviteli kérdések kezelése érdekében.

Az együttműködési platformokról

Az EIOPA által létrehozott együttműködési platformok célja egyrészt a székhely szerinti és a fogadó felügyeleti hatóságok közötti szorosabb és gyorsabb együttműködés megvalósítása, másrészt az uniós jog konvergens alkalmazásának javítása a határon átnyúló biztosítási tevékenység egyes eseteiben a biztosítottak megfelelő védelmének elérése céljából az Európai Gazdasági Térség egészében.

Az EIOPA angol nyelvű közleménye