Az Európai Bankhatóság (EBA) honlapján elérhető a befektetési vállalkozások felügyeleti jelentéseiről és közzétételéről szóló végrehajtástechnikai standardok (ITS) végleges tervezete. Bővebben itt: Az EBA honlapján elérhető a befektetési vállalkozások jelentési és közzétételi kötelezettségére vonatkozó ITS végleges tervezete (amelyet az EBA megküldött a Bizottság részére)

Az EBA ezen végleges ITS-tervezetet az (EU) 2019/2033 európai parlamenti és tanácsi rendelet (IFR) 54. cikke alapján dolgozta ki az adatszolgáltatási követelmények vonatkozásában, illetve az IFR 49. cikke alapján a nyilvánosságra hozatali követelményeket érintően.

A végleges ITS-tervezet alapján az EBA kidolgozta, és 2021 júliusában közzétette honlapján a 2021.09.30-i vonatkozási időtől érvényes 3.1.0.0 taxonómiáját, amelyben a COREP adatszolgáltatás mellett már szerepelnek a Class 2 és a Class 3 adatszolgáltatási csoportba tartozó befektetési vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítéséhez szükséges modulok is. Bővebb információ itt:  Az EBA honlapján elérhető az adatszolgáltatási ITS 2021. 09. 30-tól alkalmazandó EBA 3.1 taxonómia verzió 

Az EBA előzetes ütemterve alapján az első vonatkozás, amelyre az adatszolgáltatási küldési kötelezettség fennáll a Class 2 osztályba tartozó intézmények számára, 2021.09.30. volt, azonban az Európai Bizottság arról tájékoztatta az EBA-t és rajta keresztül a nemzeti hatóságokat, hogy az adatszolgáltatásra vonatkozó bizottsági rendelet előreláthatólag csak 2021. decemberében fog hatályba lépni, így a rendelet alapján először a 2021.12.31-i vonatkozású adatokat kell jelenteniük a befektetési vállalkozásoknak. Az Európai Bizottság egyben javasolta, hogy a nemzeti hatóságok a rendelettervezet alapján, az eredeti terveknek megfelelő jelentéstétel lehetőségét és szükségességét kommunikálják a felügyeletük alá tartozó intézmények felé.

Az MNB felügyeleti feladatai ellátása érdekében elvárja, hogy a Class 2 besorolásba tartozó intézmények 2021.09.30-i vonatkozásra is beküldjék az új adatszolgáltatási szabályok szerinti (szavatoló tőkére és tőkekövetelményre vonatkozó) adatokat, az eredetileg tervezett határidőnek megfelelően 2021.11.11-ig. Ennek érdekében, az MNB felkészült mind a Class 2, mind a Class 3 adatszolgáltatások befogadására, azok az MNB tesztrendszerén az adatszolgáltatók rendelkezésére állnak. További információk:  A befektetési vállalkozások már tesztelhetik az EBA 3.1.0.0 taxonómia szerinti új adatszolgáltatásokat a STEFI Oktató rendszerben a 2021.09.30-i, illetve a 2021.12.31-i vonatkozási időre

Budapest, 2021.október 22.

Felügyeleti statisztikai főosztály
Statisztikai igazgatóság
MNB