1. A folyamatos szűrés a szolgáltató tevékenységével arányosan végzendő el, és ez nem jelenti szükségszerűen a szűrés napi (24 órán belüli) rendszerességét?

A 26/2020 (VIII.25.) MNB rendelet 45. § (1) bekezdés értelmében szolgáltató az Európai Unió és az ENSZ BT által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekre vonatkozó szűrést folyamatosan végzi. A szűrés folyamatosságát huszonnégy órát meghaladóan akadályozó körülmény szolgáltató tudomására jutásáról és az ennek kiküszöbölésére foganatosított, illetve foganatosítani tervezett intézkedésekről a szolgáltató haladéktalanul, elektronikus formában, az ERA rendszeren keresztül tájékoztatja az MNB-t.

A folyamatos szűrés tehát nem jelenti azt, hogy az a szolgáltató tevékenységével arányosan végezhető. A folyamatosság a megszakítás-nélküliséget jelenti, amely esetén, ha a folyamatosság megszakad 24 óránál hosszabb időre, akkor az akadályozó körülményről az MNB-t haladéktalanul tájékoztatni szükséges.

 

2. Hogyan történik a 26/2020. (VIII. 25.) MNB rendelet 37. § (1) és 45. § (1) bekezdésében foglalt a szűrési folyamatokat akadályozó körülmények bejelentésének gyakorlati végrehajtása?

A 26/2020 (VIII.25.) MNB rendelet 37. § (1) bekezdése, valamint 45. § (1) bekezdése alapján a szolgáltató a szankciós szűrést folyamatosan végzi. A szűrés folyamatosságát huszonnégy órát meghaladóan akadályozó körülmény szolgáltató tudomására jutásáról és az ennek kiküszöbölésére foganatosított, illetve foganatosítani tervezett intézkedésekről a szolgáltató haladéktalanul, elektronikus formában, az MNB Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához megnevezésű rendszerén (a továbbiakban: ERA rendszer) keresztül tájékoztatja az MNB-t.

A szolgáltató a 26/2020 (VIII.25.) MNB rendelet 37. § (1) és 45. § (1) bekezdésében foglalt akadályozó körülmények bejelentését az ERA rendszerben elérhető űrlapok közül a „PVO_1003_v1 Pénzmosás - Folyamatos Felügyelés” elnevezésű űrlapon keresztül teheti meg.