2020. május 6.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA), az EU értékpapírpiaci szabályozó hatósága, nyilvános nyilatkozatot tett közzé a lakossági befektetőket érintő kockázatokról a COVID-19 világjárvány miatt igen bizonytalan piaci körülmények között. Az ESMA emlékezteti továbbá a befektetési vállalkozásokat és a befektetési szolgáltatást nyújtó hitelintézeteket a lakossági befektetőknek nyújtott szolgáltatások során a MiFID-ből eredő kulcsfontosságú üzleti kötelezettségekre.

A közelmúltban számos illetékes nemzeti hatóság tapasztalta a lakossági ügyfelek kereskedési aktivitásának jelentős növekedését. A COVID-19 világjárvány kitörését követő pénzügyi piaci nyugtalanság nagy piaci volatilitáshoz és a piaci, hitel- és likviditási kockázatok növekedéséhez vezetett. Az ESMA a nyilatkozatában felhívja a lakossági befektetők figyelmét az őket fenyegető kockázatokra, amikor ilyen példátlan piaci körülmények között kereskednek.

A jelenlegi környezetben az ESMA úgy véli, hogy a vállalkozásoknak még nagyobb felelősségük van a befektetési vagy kiegészítő szolgáltatások nyújtása során, különösen akkor, ha ezek a befektetők újak a pénzügyi piacon, vagy ha korlátozott befektetési ismeretekkel vagy tapasztalattal rendelkeznek. Az ESMA ezért emlékezteti a cégeket arra a kötelezettségükre, hogy ügyfeleik érdekeit szem előtt tartva járjanak el, és rámutat a MiFID II. szerinti legfontosabb üzleti kötelezettségeikre, nevezetesen a termékirányításra, az ügyféltájékoztatásra, illetve az alkalmasság- és a megfelelőség értékelésével kapcsolatos előírásokra.

Az ESMA a nemzeti felügyeleti hatóságokkal együttműködve továbbra is figyelemmel kíséri a lakossági ügyfelek pénzügyi piacokon való részvételét, valamint azt, hogy a vállalkozások megfelelnek-e többek között a fent említett üzleti követelményeknek. Az ESMA továbbra is kész arra, hogy hatáskörét a pénzügyi stabilitás, az uniós piacok rendezett működése és a befektetők védelme érdekében használja fel.

Kapcsolódó dokumentumok

  • Emlékeztető a vállalkozások MiFID II. által, a lakossági befektetői tevékenység növekedésével összefüggésben vállalt üzleti kötelezettségekre
  • Az ESMA angol nyelvű sajtóközleménye