Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) hivatalosan közzétette új határozatait a különbözeten alapuló ügyletek (CFD-k) és a bináris opciók lakossági befektetők részére történő értékesítéséről.

A határozatokat ma hozták nyilvánosságra az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A bináris opciókat érintő határozat 2018. július 2-ától, a CFD-ket érintő pedig 2018. augusztus 1-jétől lép hatályba, és a következőkre kell alkalmazni:

1. Bináris opciók (2018. július 2-ától) – bináris opciók lakossági befektetők részére történő forgalomba hozásának, forgalmazásának és értékesítésének tilalma; és

2. Különbözeti ügyletek (2018. augusztus 1-jétől) –lakossági befektetők részére történő forgalomba hozásának, forgalmazásának és értékesítésének korlátozása. E korlátozás a következőket tartalmazza: pozíciók nyitására vonatkozó tőkeáttételi limitek; automatikus biztosítékzárás kereskedési számlánként; negatív egyenleg elleni védelem számlánként; ösztönzők CFD-ket forgalmazók általi alkalmazásának megakadályozása; standardizált, vállalkozásspecifikus kockázati figyelmeztetések kiadása .

Az ESMA az EU hivatalos nyelvein fogadta el határozatait, és azok az életbelépéstől számított három hónapig maradnak érvényben.

Steven Maijoor elnök elmondta:

„Az ESMA által ma elfogadott határozatok jelentős előrelépést jelentenek az EU-n belüli fokozottabb befektetővédelem irányában. A CFD-ket érintő új intézkedések első ízben fogják biztosítani, hogy a befektetők a befektetett összegnél nem fognak több pénzt veszíteni, korlátozzák a tőkeáttétel és ösztönzők alkalmazását és világos kockázati figyelmeztetéseket nyújtanak a befektetők részére.”

„Az ESMA bináris opciók lakossági befektetők részére történő forgalomba hozására, forgalmazására és értékesítésére vonatkozó tilalom megoldást jelent a termék sajátosságai által okozott jelentős befektetővédelmi problémákra.“

„Ez az összeurópai megközelítés a legmegfelelőbb módja e lényeges befektetővédelmi kérdés kezelésének. Az illetékes nemzeti hatóságok ezen intézkedések alkalmazása során figyelemmel fogják kísérni azok hatását, és az ESMA-val közösen értékelni fogják a további lépések szükségességét.”

CFD-k – a 2018. augusztus 1-jétől életbe lépő intézkedések

A termékintervenciós intézkedések, melyeket az ESMA a pénzügyi eszközök piacairól szóló rendelet (MiFIR) 40. cikke alapján fogadott el, a következőket tartalmazzák:

1. Tőkeáttételi limitek a lakossági ügyefelek pozíciónyitásaira 30:1-től 2:1-ig, a mögöttes eszköz volatilitásától függően:

  • 30:1 a fő valutapárok esetében;
  • 20:1 a kisebb valutapárok, az arany és a főbb tőzsdei indexek esetében;
  • 10:1 az áruk tekintetében, kivéve az aranyat és a kisebb részvényindexeket;
  • 5:1 az egyes részvények és egyéb referenciaértékek esetében;
  • 2:1 a kriptovaluták esetében;

2. Automatikus biztosítékzárási védelem számlánként. Ez egységesíti a biztonsági letétnek azt a százalékát (a kötelező letét 50%-ában), amelynél a szolgáltatást nyújtók kötelesek lezárni egy vagy több lakossági ügyfél nyitott CFD ügyleteit;

3. Negatív egyenleg elleni védelem kereskedési számlánként. Ez átfogó, garantált limitet fog nyújtani a lakossági ügyfél veszteségeire;

4. CFD-k kötéséhez kínált ösztönzők korlátozása; és

5. Egységes kockázati figyelmeztetések, beleértve a veszteségek százalékos arányát a CFD értékesítőjének lakossági befektetői számlái tekintetében.

Következő lépések

A MiFIR felhatalmazza az ESMA-t, hogy átmeneti interveciós intézkedéseket hozzon háromhónapos időszakra. A három hónap letelte előtt az ESMA felülvizsgálja a termékintervenciós intézkedéseket, és megvizsgálja további három hónappal történő meghosszabbításuk szükségességét.

2018. június 1.

Az ESMA sajtóközleménye