A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárás keretében megállapította, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. bejelentés hiányában végzett tőkepiaci közvetítői (függő ügynöki) tevékenységet a londoni székhelyű City Credit Capital (UK) Ltd. részére. Ma közzétett határozatában ezért a jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását, és 60 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a történtek miatt.

A bírság mértékének meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot huzamosabb ideig fennállt, a jogszabálysértéssel megszerzett összeg különösen nagy volt, illetve, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. – kihasználva azt a tényt, hogy szerződő partnere, a City Credit Capital (UK) Ltd. egy Magyarországon határon átnyúló tevékenységet végezni jogosult engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás – egy jogszabályi előírásokat betartva működő tőkepiaci közvetítő látszatát keltve végezte jogszabálysértő tevékenységét. Magát függő ügynökként feltüntetve egy befektetési vállalkozást képviselt, annak befektetési lehetőségeit ajánlotta, közreműködött a befektetők számlanyitási dokumentációjának kitöltésében, majd a dokumentumoknak szerződő partnere részére történő megküldésben.

Szintén súlyosbította a bírság összegét, hogy – a befektetővédelmi szempontok érvényre juttatásának és a hatósági ellenőrzési feladatok ellátásának korlátjaként – a Kancellár Globális Piacok Kft., illetve képviselője a piacfelügyeleti eljárás során egyáltalán nem volt elérhető.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha e közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek - e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében - itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Hangsúlyosan ajánlott, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt - a https://www.mnb.hu/felugyelet honlapon - ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti Figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről.

Magyar Nemzeti Bank

Sajtókommunikáció
Telefon: + 36 (1) 489-9235
E-mail: binderi@mnb.hu
Web: www.mnb.hu