Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank részére egyre több kérdés érkezik a MiFID II irányelv és MiFIR rendelet rendelkezéseinek értelmezésével és a hazai alkalmazásával kapcsolatban, a beérkező kérdések és az azzal kapcsolatban kialakított felügyeleti álláspontok szerkesztett formában, témakörönként rendszerezve kerülnek közzétételre.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem rendelkezik hatáskörrel az EU-s jogszabályok jogértelmezése vonatkozásában, így a kérdésekkel kapcsolatban megfogalmazott válaszok nem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak, kötelező erővel nem bírnak, céljuk elsősorban az egységes jogalkalmazás ösztönzése.

Ezen kívül, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) saját honlapján számos Kérdés és válasz megtalálható a pénzügyi eszközök piacaival kapcsolatos szabályozás témakörében, továbbá, kérdés feltétele az ESMA felé közvetlenül is lehetséges. Emellett a Magyar Nemzeti Bank MiFID/R aloldala is folyamatosan frissül a fejleményekkel, melyek nyomon követése segítséget nyújt az információk követésében. Ezeket az oldalakat mindenképpen javasolt áttekinteni kérdése Magyar Nemzeti Bank részére történő megküldését megelőzően.

ESMA jelentési útmutatások (MiFIR egyes rendelkezései szerint) elérhetősége.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem válaszol közvetlenül a kérdés feltevőjének, a válaszokat anonim módon, rendszeres jelleggel teszi közzé honlapján. Emellett kizárólag azon kérdések kerülnek megválaszolásra, melyek sem az ESMA, sem a Magyar Nemzeti Bank által közzétett Kérdések-válaszok oldalon még nem szerepelnek, valamint a piaci szereplők számára releváns információkat tartalmaznak, a hazai egységes jogalkalmazás elősegítését célozzák, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a rendelkezésére álló információk és hatásköre alapján módjában áll azokat megválaszolni.

Kérdés/válaszcsoportok:

Kérdését az alábbi linken található űrlap kitöltésével teheti fel: