2013. január 1-jétől a készpénzfelvétel, kártyás vásárlás, átutalás és egyes további fizetési műveletek után a pénzügyi szervezeteknek tranzakciós illetéket kell fizetniük, melynek mértéke 2013. augusztus 1-jétől megváltozott.

Az illetéket a pénzügyi szervezetek kötelesek megfizetni, ugyanakkor lehetőségük van arra, hogy – szigorú törvényi feltételek betartása mellett – azt díjaik, költségeik emelésével az ügyfelekkel szemben érvényesítsék, azaz a fogyasztókra terheljék át.

A díjak, költségek megemelésére akkor van lehetőség, ha a szerződés a módosítás feltételeit tartalmazza, és e feltételek között szerepel a jogszabályváltozás, a pénzügyi szervezetet terhelő közteher áthárítása, továbbterhelése miatti egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kiemelt figyelemmel kíséri a piaci szereplők díjemelési gyakorlatát, melynek eredményeként a közelmúltban több jogszabálysértő intézménnyel szemben alkalmazott – jogszerűtlen díjmódosítás miatt – fogyasztóvédelmi szankciót, és egyben kötelezte az érintett intézményeket, hogy a jogtalanul beszedett díjakat fizessék vissza az ügyfeleknek.

Fontos, hogy az ügyfelek legyenek tisztában azzal, hogy a tranzakciós illeték áthárítása révén a szerződéseikben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet.

A PSZÁF mindezek kapcsán az alábbi szempontokra hívja fel a fogyasztók figyelmét:

  • Az ügyfél számára egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás előtt 2 hónappal a pénzügyi szervezeteknek értesíteniük kell Önt a díjmódosulásról, illetve 15 nappal annak hatályba lépése előtt hirdetményben kell közzétenniük a módosított díjakat. Kísérje figyelemmel a díjhirdetést és a díjak módosítását!

  • Érdemes a díjak mértékét összehasonlítani más szolgáltató termékeivel és azok kondícióival! Ebben segítségére lehet a PSZÁF honlapján található bankszámlaválasztó program, mely a mindenkor aktuális díjakat tartalmazza.

  • Ha Ön nem fogadja el a díjmódosítást, a szerződést díjmentesen felmondhatja!

  • A PSZÁF bankváltásról szóló kiadványa ismerteti a bankváltás folyamatát és hasznos tippeket ad ahhoz. Ismerje meg, mit tehet, ha bankot szeretne váltani!

  • Az Ön bankolási szokásaihoz jobban illeszkedő feltételek esetén éves szinten akár több ezer forintot is megtakaríthat.

A tranzakciós illetékről bővebb információt talál a PSZÁF által a téma kapcsán összegyűjtött gyakori kérdésekben és válaszokban.